site in curs de actualizare

DentExcel á á á á ááááá 0237 224 737

Parodontologie

Ce este Boala Parodontala

Diagnostic

Prevenirea Bolii Parodontale

Rolul Pacientului in Tratament

Igiena Orala

Metode de tratament nechirurgicale

Chirurgie osoasa - Reducerea pungilor gingivale

Chiuretaj in camp deschis

Chirurgie parodontala - grefa de tesut gingival

Regenerare osoasa ghidata

Augmentarea crestei alveolare

Gingivectomie

Mentinere parodontala


Ce este Boala Parodontala


Bolile parodontale sunt infectii ale gingiilor care distrug gradual sprijinul dintilor naturali. Placa dentara este prima cauza a bolii gingiilor la persoanele susceptibile genetic. Bacteriile din placa produc toxine sau otravuri care irita gingiile. Gingiile isi schimba culoarea in rosu, se inflameaza si sangereaza usor. Daca aceasta iritatie este prelungita gingiile se separa de dinti formand pungi gingivale (spatii). Placa se poate de asemenea intari si forma o substanta rugoasa, poroasa cunoscuta ca tartru. Acest fenomen are loc atat deasupra cat si sub linia gingivala. Pe masura ce boala parodontala progreseaza, tesutul gingival de suport si osul care mentine dintii se deterioreaza. Lasata netratata, conduce la pierderea dintilor. Boala parodontala este uneori greu de depistat pentru ca deseori nu exista durere si poate sa nu existe sangerare, inrosire sau inflamatie. Oricum, aceasta boala afecteaza dintii, gingiile si osul la peste 80% din populatia trecuta de 45 de ani.

Inapoi sus

Diagnostic


Uneori singurul mod de a detecta boala parodontala este printr-o evaluare parodontala. Aceasta este in mod special importanta in urmatoarele situatii:

Daca sesizati oricare simptoma a bolii parodontale, incluzand:

gingii care sangereaza usor, cum ar fi in timpul perierii sau folosirii atei dentare

gingii rosii, umflate sau sensibile

gingii care ies inafara dintilor

respiratie urat mirositoare persistenta

puroi intre dinti si gingii

dinti mobili sau separati

modificari ale modului in care dintii "calca" cand muscati

Daca aveti un membru al familiei cu boala parodontala. Studiile stiintifice sugereaza ca bacteriile care provoaca boala parodontala pot trece prin saliva. Aceasta inseamna ca un contact obisnuit al salivei in familii pune copiii si cuplurile in riscul contractarii bolii parodontale de la alt membru al familiei.

Daca aveti o boala de inima, diabet, boala respiratorie sau osteoporoza. Studiile stiintifice arata ca boala parodontala poatfi legata de aceste afectiuni. Bacteriile asociate cu boala parodontala pot intra in sange si ameninta ale parti ale corpului. Gingii sanatoase inseamna un corp mai sanatos.

Daca simtiti ca dintii sunt mai scurti sau zambetul este prea "gingival". Sau, daca va lipsesc unul sau mai multi dinti si doriti un tratament pe termen lung.

Daca nu sunteti satisfacut de tratamentul actual, cum ar fi o punte sau proteza, si ati fi interesat de implante dentare.

Daca aveti o durere sau iritatie in gura care nu trece in doua saptamani.

Inapoi sus

Prevenirea Bolii Parodontale


Adulti cu varsta peste 35 de ani pierd mai multi dinti datorita bolii parodontale decat datorita cariilor. Trei din patru adulti sunt afectati la un moment dat in timpul vietii. Cel mai bun mod de a prevenii cariile si bolile parodontale este prin perierea zilnica si folosirea atei dentare si consultatiile si curatirile profesionale regulate. Din nefericire, chiar in conditiile unei igiene stricte, oamenii pot inca dezvolta o forma de boala parodontala. Odata boala declansata este necesara interventia profesionala pentru a preveni progresarea sa. Alti factori importanti care afecteaza sanatatea gingiilor Dvs. includ:

Fumatul

Diabetul si alte probleme de sanatate

Stresul

Scrasnitul si frecatul dintilor (bruxism)

Efecte adverse medicamentoase

Alimentatie necorespunzatoare

Boala Parodontala si Fumatul


Probabil va sunt cunoscute legaturile dintre fumat si bolile pulmonare, cancer si bolile cardiace. Studii recente au demonstrat legatura directa dintre fumat si boala parodontala. Aceste cazuri sunt deseori mai severe decat cele ale nefumatorilor. Creste incidenta formarii de tartru pe dinti, pungile parodontale dintre dinti si gingii sunt mai adanci, de asemenea exista o pierdere mai mare a osului si fibrelor care mentin dintele in alveola. In plus, sansele de a dezvolta cancer oral cresc dramatic la fumatori.


Substantele chimice din tutun cum ar fi nicotina si gudronul incetinesc vindecarea si impiedica formularea unui prognostic de succes dupa tratamentul parodontal.


Problemele cauzate de tutun includ: boli pulmonare, boli cardiace, cancer, leziuni inflamatorii orale, retractie gingivala, pierderea osului si a dintilor, respiratie neplacuta, patarea dintilor, un succes mai mic al tratamentului parodontal si implantologic.


Renuntarea la fumat va reduce sansa dezvoltarii problemelor de mai sus si va face tratamentul si controlul bolii parodontale mai predictibile.


Diabetul si Sanatatea Orala


Persoanele care sufera de diabet, in special diabet necontrolat / neechilibrat, prezinta un risc crescut sa dezvolte infectii bacteriene in gura. Aceste infectii pot reduce capacitatea de a procesa insulina, crescand dificultatea controlului diabetului. Bolile parodontale vor fi mai severe la diabetici si tratamentul mai dificil. Totusi, diabetul bine controlat prezinta o incidenta mai mica a problemelor.


Masurile pentru prevenirea bolii parodontale includ perierea si folosirea atei dentare zilnic pentru indepartarea placii bacteriene de pe dinti si gingii, vizite regulate la dentist pentru profilaxii profesionale, si o evaluare parodontala regulata. Dentistul trebuie informat cu privire la istoricul diabetului si starea actuala. In final, puteti rezista atacului infectios parodontal mentinand un control al nivelului sangvin al glucozei.


Boala Parodontala si Boala Cardiovasculara


Aproape jumatate dintre adulti au o forma de boala parodontala. Marea majoritate a acestor oameni prezinta "forma tacuta" a bolii si nu realizeaza ca au o problema. Boala parodontala poate afecta pacientii cu boala cardiovasculara prin bacteriile nocive din jurul dintilor. Aceste bacterii nocive si mediatorii inflamatorii pe care ii produc pot contribui la astuparea vaselor de sange ale inimii si ale altor structuri vitale. Probe recente sugereaza ca pacientii cu boala parodontala au un risc de doua ori mai mare de infarct comparativ cu cei fara probleme parodontale.


Femeile & Sanatatea Parodontala


De-a lungul vietii femeilor, modificarile hormonale afecteaza toate tesuturile corpului. Fluctuatiile nivelurilor hormonale au loc in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. In aceste perioade creste sansa aparitiei bolii parodontale necesitand o ingrijire speciala a sanatatii orale.


Pubertate


In timpul pubertatii are loc o crestere a secretiei de hormoni sexuali. Aceste nivele inalte cresc sensibilitatea gingiei si conduc la iritatii mai mari de la placa bacteriana sau particule de mancare. Gingiile devin inflamate, se inrosesc si sunt sensibile.


Menstruatie


Simptome similare apar ocazional cu cateva zile inainte de menstruatie. Poate exista sangerare a gingiilor, inflamatie rosu aprins intre gingii si dinti sau dureri spre interiorul obrazului. Simptomele dispar odata cu inceputul ciclului. Odata cu descresterea concentratiei hormonilor, descresc si aceste probleme.


Sarcina


Dintii si gingiile va sunt afectate in timpul sarcinii. Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile. Ca reactie la iritanti locali pot aparea hipertrofii mari. Totusi aceste cresteri de tesut gingival sunt in general nedureroase si in niciun caz nu sunt canceroase. Pot necesita eliminarea profesionala dar in mod obisnuit dispar dupa sarcina.

"Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile."

Sanatatea parodontala trebuie sa fie parte a ingrijirii prenatale. Orice infectie in timpul sarcinii, incluzand infectiile parodontale, pot avea un risc asupra sanatatii fatului. Cel mai bun mod de a preveni infectiile parodontale este de a incepe sarcina cu gingii sanatoase si a continua mentinerea sanatatii orale cu o ingrijire igienica atenta si monitorizare parodontala. Este important sa continuati terapia parodontala in timpul sarcinii pentru a reduce riscul unei infectii parodontale.


Anticonceptionale Orale


Inflamatia, sangerarea si sensibilitatea gingiilor pot aparea in timpul tratamentului cu anticonceptionale orale, care sunt hormoni sintetici.


Trebuie sa informati dentistul cu privire la medicamentele prescrise in mod curent, inclusiv anticonceptionale, inainte de inceperea tratamentului. Aceasta va reduce riscul interactiunilor medicamentoase, cum ar fi antibioticele cu anticonceptionalele, unde eficienta anticonceptionalelor poate fi scazuta.


Menopauza


La menopauza sau dupa menopauza pot aparea modificari ale gurii sau sensibilitatii orale. Acestea includ senzatii de durere sau arsura in gingii sau gust sarat sau iute. Pot aparea schimbari si la nivelul oaselor (osteoporoza). Este important sa ne informati daca aveti acest tip de probleme si daca luati vreo medicatie.


O igiena orala ingrijita acasa si profilaxia profesionala regulata pot diminua aceste probleme. Exista de asemenea medicamente care trateaza efectele unei guri uscate sau cu senzatie de arsura.

Inapoi sus

Rolul Pacientului in Tratament


Chiar daca tratamentul parodontal a avut succes, Dvs. sunteti cel mai important in mentinerea sanatatii parodontale. Pentru rezultate maxime, pacientul trebuie sa accepte rolul de "co-terapeut". Trebuie sa luati initiativa pentru a avea succes pe termen lung.


Prima responsabilitate este eliminarea factorilor care cresc predispozitia la boala parodontala. Unii dintre acestia sunt fumatul, diabetul si folosirea excesiva a alcoolului.


In al doilea rand, este important sa se mentina un control zilnic al placii bacteriene. Aceasta se face prin periere si folosirea altor produse igienice orale cum ar fi ata dentara, periutele interdentare si varfurile de guma. Majoritatea bolilor parodontale incep intre dinti si ca urmare, va recomandam ca produsele igienice sa intre in rutina Dvs. zilnica.


In cele din urma, sunteti responsabil pentru programarea mentinerii parodontale regulate. Frecventa acestor vizite va fi determinata de dentist pe baza nivelului sanatatii parodontale. Majoritatea pacientilor cu cazuri moderate sau avansate sau pacienti foarte predispusi la boala parodontala ar trebui sa aiba vizite de mentinere parodontala - profilaxie la fiecare trei patru luni de-a lungul intregii vieti. Mentinerea acestui program este foarte importanta pentru controlul bolii parodontale.

Inapoi sus

Igiena Orala


Pentru a mentine dintii o viata trebuie sa eliminati placa bacteriana de pe dinti si gingii in fiecare zi cu un periaj corect su folosirea atei dentare. Vizitele regulate la dentist sunt importante de asemenea. Curatarea zilnica va tine formarea tartrului la minimum dar nu il va preveni complet. De aceea este recomandata o curatare profilactica profesionala regulata pentru a elimina tartrul din locurile in care periuta si ata dentara nu au ajuns.


De ce este Igiena Orala atat de Importanta?


Adultii peste 35 de ani pierd mai multi dinti datorita bolii parodontale dacat datorita cariilor. Trei din patru adulti sunt afectati de boala parodontala la un moment dat in cursul vietii lor. Cel mai bun mod de a preveni cariile si boala parodontala este o tehnica de periaj eficienta zilnica si folosirea atei dentare.

"Boala parodontala si cariile sunt cauzate de placa bacteriana."

Boala parodontala si cariile sunt cauzate de placa bacteriana. Placa este un film incolor care se lipeste de dinti la nivelul liniei gingivale. Placa bacteriana se formeaza constant pe dinti. Numai printr-o periere zilnica si folosirea atei dentare puteti elimina acesti germeni si preveni boala parodontala.

Cum Periem Dintii

In timp se periati suprafetele exterioare ale dintilor pozitionati peria la un unghi de 45 de grade lin zona in care gingia se intalneste cu dintii. Miscati peria circular cu blandete de mai multe ori pe suprafata dintilor. Folositi o presiune usoara si constanta a perilor pe suprafata dintilor, dar nu prea mare incat sa simtiti vreun disconfort.

Cand terminati de curatat suprafetele exterioare ale tuturor dintilor, urmati aceeasi tehnica pentru curatarea suprafetei interne a dintilor posteriori.

Pentru a curata suprafetele interne ale dintilor frontali superiori si inferiori mentineti periuta vertical. Efectuati cateva miscari inainte si inapoi cu blandete pe fiecare dinte. Nu uitati sa periati usor si gingia inconjuratoare.

Urmeaza curatarea suprafetelor masticatorii ale dintilor, cu miscari scurte, blande. Modificati pozitia periutei de cate ori este necesar sa ajungeti sa curatati orice suprafata. Dupa ce terminati, clatiti cu putere pentru a elimina placa care a fost dislocata in urma perierii.

Daca aveti durere in timp ce va periati sau doriti sa puneti intrebari despre tehnica de periaj corecta, va rugam contactati clinica.

Cum folosim ata dentara

"Folosirea atei dentare este foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene de pe suprafetele interdentare."

Boala parodontala apare in mod obisnuit intre dinti, acolo unde periuta de dinti nu ajunge. Folosirea atei dentare este foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene de pe aceste suprefete. Totusi, este foarte important folositi o tehnica potrivita. Urmatoarele indicatii va vor ajuta, dar pentru a avea o buna tehnica este nevoie de timp si exercitiu.

Incepeti cu o bucata de ata dentara (daca este erata este mai usor) de aproximativ 30 de centimetri lungime. Incolaciti cea mai mare parte a atei in jurul degetului mijlociu de la o mana. Incolaciti restul atei pe degetul mijlociu de la cealalta mana.

Pentru a curata dintii superiori, tineti ata strans intre policele si aratatorul fiecarei maini. Introduceti cu blandete ata intre dinti cu o miscare spre inainte si inapoi. Nu fortati ata si nu incercati sa o impingeti. Aduceti ata la nivelul gingiei si curbati-o in forma literei C in jurul dintelui. Lasati-o sa alunece in spatiul dintre gingie si dinte pana cand simtiti o rezistenta usoara. Miscati ata in sus si in jos pe suprafata dintelui. Amintiti-va ca sunt doua suprafete dentare care necesita curatare in fiecare spatiu interdentar. Continuati sa curatati cu ata fiecare suprafata a dintilor de sus. Aveti grija sa nu taiati cu ata tesutul gingival dintre dinti. Pe masura ce ata se murdareste eliberati ata curata de pe deget si incolaciti ata folosita pe celalalt deget. Pentru a curata dintii de jos ghidati ata cu degetul aratator al ambelor maini. Nu uitati de suprafata cea mai din spate a ultimilor dinti, atat superior cat si inferior.

Cand terminati, clatiti cu putere cu apa pentru a elimina placa si particulele alimentare. Nu va alarmati daca in prima saptamana de folosire a atei dentare gingiile sangereaza sau sunt usor dureroase. Daca gingiile va dor in timp ce folositi ata dentara s-ar putea sa manevrati ata prea dur sau sa o impingeti prea adanc. Daca va curatati cu ata in fiecare zi si eliminati placa dentara, gingiile Dvs. se vor vindeca si sangerarea va inceta.

Ingrijirea dintilor sensibili

Uneori dupa tratamentul dentar dintii sunt sensibili la fierbinte si rece. Aceasta situatie nu trebuie sa se prelungeasca atat timp cat gura este mentinuta curata. Daca gura nu este mentinuta curata, sensibilitatea va ramane si ar putea deveni mai severa. Daca dintii Dvs. sunt in mod special sensibili, va rugam sa ne consultati. Este posibil sa va recomandam o pasta de dinti medicala sau apa de gura indicate special pentru dinti sensibili.

Alegerea produselor de igiena orala

Exista foarte multe produse de igiena orala pe piata iar alegerea lor este uneori dificila. Va prezentam cateva sugestii despre alegerea produselor ce vor fi eficiente pentru majoritatea pacientilor.

"Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor ."

Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor. Irigatoarele orale (dusul bucal) vor clati gura eficient dar nu vor indeparta placa dentara. Trebuie sa va periati dintii si sa folositi ata dentara chiar daca folositi irigatorul. Va recomandam periutele de dinti electrice produse de Oral B si Braun.

Irigatoarele orale sunt eficiente in clatirea dintilor si a zonelor cu pungi parodontale. Aceste irigatoare sunt indicate in special pacientilor cu restaurari dentare mari. Va recomandam irigatoarele Water Pik.

Anumite periute de dinti au un varf de cauciuc pe maner care este folosit pentru masajul gingiei dupa periere. Exista de asemenea mici periute (periute dentare interproximale) care curata intre dinti. Daca nu sunt folosite corect pot rani gingiile, asa ca asigurati-va ca ati discutat cu dentistul Dvs. modul de folosire.

Daca sunt folosite impreuna cu perierea si ata dentara, pastele de dinti cu fluor si apele de gura pot reduce rata aparitiei cariei cu pana la 40 la suta. Va reamintim ca aceste clatiri cu produse cu fluor nu sunt recomandate copiilor sub sase ani. Pastele de dinti anti-tartru vor reduce tartrul deasupra gingiilor dar boala parodontala incepe sub linia gingivala astfel incat aceste produse nu au demonstrat ca pot reduce aparitia bolii parodontale.

Apele de gura anti-placa bacteriana, aprobate de Colegiul Medicilor Dentisti, contin agenti ce pot tine sub control stadiile initiale ale bolii parodontale. Folositi-le impreuna cu perierea si ata dentara.

Exista aspecte importante in alegerea produselor de igiena orala cand suferiti de sindromul gurii uscate (xerostomia). Sindromul gurii uscate poate inhiba buna curatare orala si predispune la probleme dentare. Daca aveti gura uscata este preferabil sa evitati apele de gura cu alcool si bomboanele caramelizate. Pentru combaterea efectelor sindromului gurii uscate va recomandam produsele Biotene produse de GlaxoSmithKline. Dentistul Dvs., parodontologul sau asistentul igienist sunt cei ce va pot ajuta cel mai bine sa selectati produsele potrivite Dvs.

Curatare profesionala si mentinere parodontala

"Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului"

Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului, dar o curatare profesionala va indeparta placa si tartrul in zonele in care periuta de dinti si ata dentara nu pot ajunge. Ingrijirea de mentinere, regulata si profesionala, este necesara pentru a mentine sanatatea Dvs. dentara si parodontala. Profilaxia de rutina poate fi adecvata pentru multe persoane, dar, pentru un pacient care este susceptibil la boala parodontala, este necesara o curatare a pungilor parodontale in mod regulat. Odata ce boala Dvs. parodontala este stabilizata, vom alege un interval adecvat pentru profilaxia de rutina si mentinerea parodontala. Mentineti-va dintii intreaga viata respectand planul de profilaxie profesionala.

Inapoi sus

Metode de tratament nechirurgicale


Terapia parodontala consta in abordari nechirurgicale si chirurgicale. Ambele au scopul de a opri distrugerea tesuturilor de suport al dintilor (incluzand gingiile) si de a creea un mediu bucal stabil. Desi nu exista o "vindecare" a bolii parodontale, exista metode de a controla evolutia si a reduce dramatic riscul pierderii dintilor.

Chiar in cazurile severe, terapia parodontala nechirurgicala precede terapia chirurgicala.

De multe ori, stadiile initiale ale bolii parodontale sunt cel mai bine tratate cu terapia parodontala nechirurgicala. Aceasta imbunatateste calitatea tesuturilor inainte de interventia chirurgicala si ajuta la limitarea zonelor ce necesita abord chirurgical. Suntem mandri de faptul ca avem o atitudine foarte conservatoare in tratamentele noastre. Recomandam limitarea interventiei chirurgicale numai la zonele unde este absolut necesara.

Detartraj si surfasaj

Prima etapa a tratamentului este in mod obisnuit o profilaxie cuprinzatoare care include detartrajul pentru indepartarea placii bacteriene si a depozitelor de tartru de sub linia gingivala. Radacinile dintilor vor fi de asemenea netezite pe intreaga suprafata expusa (surfasaj) pentru a elimina toxinele bacteriene si a permite tesutului gingival sa se vindece si sa se reataseze de dinte. Aceste tratamente pot fi facute in mai multe sedinte pentru a maximiza confortul pacientului si a asigura o abordare meticuloasa a procedurii, si se desfasoara sub anestezie locala.

Detartrajul si surfasajul sunt primul pas catre stabilitate si sanatate parodontala.

Pentru a controla cresterea bacteriilor ce produc toxine si cauzeaza parodontita, vi se vor recomanda antibiotice, irigatii cu antimicrobiene (agenti chimici sau ape de gura), sau fibre cu antibiotice. In anumite cazuri fibrele cu antibiotice pot fi plasate in pungile parodontale dupa detartraj si surfasaj pentru a controla infectia si a incuraja vindecarea normala. In Clinica Excel Dent se folosesc antibiotice si antimicrobiene astfel:

Prescriptii pentru infectii acute si cronice

Medicatie preventiva pentru pacientii cu risc datorita starii medicale generale

In momentul tratamentului prin aplicare directa in zona afectata

In momentul tratamentului prin aplicare directa a antibioticului retard

Antibioticele sunt de ajutor in tratamentul infectiilor dentare si parodontale. Ele nu reprezinta solutia vindecarii bolii parodontale.

Dupa detartraj, daca pungile parodontale persista, este dificil sa consideram ca am controlat boala parodontala. Pacientii reusesc foarte rar, daca reusesc, sa mentina curate si fara placa bacteriana aceste pungi adanci. De aceea, este posibil sa fie necesara repetarea detartrajului si surfasajului. In ultima instanta, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru refacerea sanatatii parodontale si regenerarea osului si a gingiei in jurul dintilor.

Inapoi sus

Chirurgie osoasa - Reducerea pungilor gingivale


Principala cauza a bolii parodontale este existenta bacteriilor sub forma unei placi incolore, lipicioase care se formeaza constant pe dinti. Exista multi factori asociati care determina aparitia bolii si ii influenteaza evolutia. Osul si gingiile trebuie sa inconjoare strans dintii precum un fular gatul. In cazul bolii parodontale acest tesut de sustinere si osos este distrus, formand pungi in jurul dintelui. In timp, aceste pungi devin din ce in ce mai adanci, oferiand bacteriilor un spatiu de dezvoltare mai mare. Pe masura ce bacteriile se dezvolta in jurul dintilor, se acumuleaza si avanseaza sub tesutul gingival. Pungile adanci colecteaza din ce in ce mai multe bacterii avand ca rezultat pierderea suplimentara a osului si tesuturilor. In cele din urma se pierde atat de mult os incat dintii necesita extractie.Parodontita medie


Parodontita moderat avansata

Procedura de reducere a pungilor gingivale este recomandata in cazul in care adancimea acestora este prea mare ca sa permita curatarea zilnica la domiciliu si profesionala periodica. Existenta unor pungi reduse chirurgical si o combinatie intre igiena orala zilnica la domiciliu si cea profesionala periodica pot creste sansele de a mentine dintii Dvs. naturali si scad dramatic riscurile aparitiei unor probleme de sanatate serioase asociate cu boala parodontala.

Procedura

In timpul acestei proceduri, vom desface tesutul gingival si vom scoate bacteriile care provoaca inflamatia, apoi vom repozitiona gingia la locul sau. In anumite cazuri, suprafetele neregulate ale osului afectat sunt netezite pentru a limita zonele in care bacteriile s-ar putea ascunde. Aceasta permite tesutului gingival sa se reataseze mai bine de osul sanatos .

Inapoi sus

Chiuretaj in camp deschis

Procedura cunoscuta sub numele de chiuretaj in camp deschis (operatie cu lambou) implica urmatoarele:

Chirurgul parodontolog ridica gingia de pe dinti si osul adiacent

Suprafetele radiculare bolnave ale dintilor sunt curatate si chiuretate (netezite) pentru a elimina depozitele

Tesutul gingival este repozitionat pentru a micsora adancimea pungilor

Parodontologul recontureaza osul ramas (chirurgie osoasa) si incearca sa regenereze osul pierdut si atasamentul gingival prin grefe de os si regenerare osoasa ghidata.

Inapoi sus

Chirurgie parodontala - grefa de tesut gingival


Procedurile chirurgicale parodontale se opun aparitiei unor viitoare probleme dentare si a retractiei gingivale si pot imbunatati estetica liniei gingivale.

Cand apare retractia gingiei, corpul pierde o aparare naturala impotriva penetrarii bacteriene si a traumei.

Radacinile expuse sunt rezultatul retractiei gingivale. Puteti sa va imbunatatiti zambetul prin acoperirea acestor radacini care fac ca dintii sa apara prea lungi. Sau radacinile expuse pot fi foarte sensibile la alimente sau lichide fierbinti sau reci.

Inainte de grefa gingivala


Dupa grefa gingivala

Gingiile s-au retras din diferite motive, incluzand perierea agresiva a dintilor sau boala parodontala. In dezvoltarea si progresul retractiilor pot fi implicati alti factori cum ar fi alinierea incorecta a dintilor sau migrarea acestora. Chiar daca nu puteti controla cauza retractiei, inainte de tratament va vom ajuta sa identificati factorii ce au contribuit la aparitia ei. Odata cu controlul acestor factori, o grefa de tesut gingival va ajuta la reparatia defectului si la prevenirea retractiei suplimentare si a pierderii osului.

Procedura grefei gingivale este foarte previzibila si are ca rezultat obtinerea unei benzi stabile si sanatoase de tesut atasat in jurul dintelui.

Grefele de tesut gingival pot fi folosite pentru acoperirea radacinilor sau sa inlocuiasca tesutul gingival absent datorita unei retractii gingivale excesive. Aceasta procedura reduce retractia viitoare si pierderea de os si in anumite cazuri acoperea radacinile expuse protejandu-le de carie. Aceasta poate reduce sensibilitatea dintelui si imbunatati estetica zambetului Dvs.

Procedura

In timpul acestei proceduri, recoltam tesut gingival de pe palat sau alta zona donoare pentru a acoperi radacina expusa. Aceasta procedura poate fi facuta pentru unul sau mai multi dinti, corecteaza linia gingivala si reduce sensibilitatea. Exista diferite tipuri de grefe: grefa epitelio-conjunctiva, grefa gingivala, grefa pediculata. Parodontologul nostru va poate spune care grefa se potriveste mai bine cazului Dvs.

Inapoi sus

Regenerare osoasa ghidata


In mod clasic, eliminarea pungilor gingivale prin chiuretarea tesutului infectat si reconturarea osului trateaza boala parodontala. Desi aceasta procedura este un mod eficient de tratament, exista proceduri noi si sofisticate care sunt folosite frecvent.

Regenerarea osoasa ghidata "regenereaza" tesuturile osoase si gingivale pierdute.

Procedura de regenerare osoasa ghidata este necesara cand osul care sustine dintii a fost distrus. Eliminarea bacteriilor si tratamentul de regenerare a osului si a tesutului periodontal conduce la reducerea pungilor gingivale cauzate de evolutia bolii parodontale. Daca veti respecta igiena dentara si programul profesional profilactic de mentinere, va cresteti substantial sansele sa va pastrati dintii proprii si zambetul sanatos.

Procedura

Cele mai multe tehnici utilizeaza membrane care acopera defectele osoase. O parte din membrane sunt bio-absorbabile si o parte necesita scoatere ulterioara. Grefa osoasa consta in inserarea unor mici particule din osul Dvs. sau material sintetic, care stimuleaza cresterea osoasa si mentin spatiul pentru a permite osului propriu sa se regenereze.

Dentistii Clinicii Excel Dent sunt dedicati abordarii regeneratoare pentru tratamentul bolii parodontale si a defectelor osoase in conjunctie cu inserarea implantelor. Noi credem ca odata ce infectia parodontala a fost stabilizata, cea mai buna abordare pe termen lung implica regenerarea osului si a tesutului gingival. Aceasta abordare este cu atat mai importanta cu cat oamenii doresc prezervarea dintilor si implantelor o perioada cat mai lunga a vietii lor. Capacitatea de a manca, a mesteca si a zambi cu incredere, este importanta pentru calitatea vietii fiecaruia.

Inapoi sus

Augmentarea crestei alveolare


Atrofiile si neregularitatile maxilarului superior si inferior va pot lasacu o gingie subtire si fara os suficient pentru o refacere estetica si functionala prin punte sau implante dentare. Aceste defecte pot fi cauzate de traume, tulburari de dezvoltare, boala parodontala sau proteze totale.

Procedurile de augmentare a crestei alveolare demonstreaza o capacitate exceptionala de imbunatatire a acuratetii si aspectului restaurarilor protetice. Ele maresc sansele pentru succesul pe termen lung al implantelor, atat estetic cat si functional.

Procedura

1. Augmentarea de creasta osoasa cu tesut moale este facuta pentru a creste acuratetea si estetica unei zone deficitare inainte de restaurarea finala. In timpul acestei proceduri, se face o incizie pentru a expune creasta osoasa. Apoi se recolteaza o grefa de tesut moale dintr-o anumita zona a gurii si/sau un substituent de tesut moale si se insera in zona deficitara. Tesutul gingival este readaptat peste grefa de tesut moale si se sutureaza.

2. Augmentarea de creasta osoasa cu tesut dur este facuta pentru recreerea dimensiunilor adecvate de os inainte de terapia cu implante. Augmentarea cu tesut dur poate fi facuta in combinatie cu augmentarea cu tesut moale pentru a imbunatati simultan situatia tesutului moale in zona deficitara. Dupa ce se face incizia si gingia este ridicata se introduce grefa de os pentru reconstructia crestei osoase. O membrana poate fi adaptata peste grefa osoasa, in functie de morfologia defectului. In functie de marimea defectului si inainte de plsarea implantelor, se asteapta 6-12 luni pentru vindecarea si maturarea osoasa. In anumite cazuri se pot introduce implante in acelasi timp cu augmentarea de creasta osoasa cu tesut dur.

Inapoi sus

Gingivectomie


Tesutul gingival poate fi foarte gros si sa acopere o suprafata mare a dintelui incat dintele sa para scurt. Aceasta situatie poate apare din cauza medicamentelor, a osului care se extinde prea mult pe dinte sau a inflamatiei consecutive bolii gingivale.

Desi dintii Dvs. par scurti, ei pot fi de fapt suficient de lungi. Uneori aceasta situatie este cunoscuta cu numele de "zambet gingival". Pur si simplu dintii sunt acoperiti de prea multa gingie. Noi putem corecta aceasta problema printr-o operatie chirurgicala de plastie parodontala.

In timpul acestei proceduri, gingia in exces si osul sunt ajustate pentru a expune mai mult din dintele natural. Aceasta operatie poate avea loc asupra mai multor dinti pentru a indrepta linia gingiei si a creea un zambet frumos.

Gingivectomia este o procedura parodontala care elimina tesutul gingival in exces. Termenul de "gingivectomie" provine din latina si greaca: "gingiva" inseamna gingie, "-ektome" inseamna excizie.

Inainte de gingivectomie


Dupa gingivectomie

Gingivectomia poate fi necesara in urmatoarele situatii:

Cosmetica dentara: pentru a reda dintilor lungimea normala si proportionala cand gingia ii acopera prea mult.

Functional/estetic: pentru a elimina excesul de tesut gingival (hiperplazie gingivala) care s-a format ca rezultat al anumitor medicamente cum ar fi cele folosite in terapia atacului cerebral sau dupa transplant de organe precum si anumite medicamente antihipertensive.

Sanatatea osoasa si gingivala in jurul dintilor: pentru a micsora pungile gingivale profunde. Aceasta procedura necesita si abordare osoasa.

Procedura

Vom anestezia intai zona ce va fi tratata. Excesul de tesut gingival este eliminat cu un bisturiu si uneori cu instrumente rotative. In foarte multe cazuri nu sunt necesare suturi. Zona chirurgicala va fi dureroasa 24-48 de ore si vi se va recomanda medicatie antialgica pentru a alina disconfortul. Pentru a ne asigura de o vindecare corecta este necesara o consultatie de control la o saptamana.

Inapoi sus

Mentinere parodontala


Dupa finalizarea tratamentului parodontal initial, evolutia patologica a fost oprita dar nu vindecata. Bolile parodontale sunt boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, care necesita monitorizare constanta pentru a ne asigura ca boala ramane inactiva. Cei mai multi dintre pacientii tratati parodontal necesita profilaxii mai frecvente, la fiecare trei luni, in locul celor obisnuite la sase luni, pentru ca sunt mult mai susceptibili la reactivarea bolii.

In timpul vizitei de mentinere parodontala statusul Dvs. parodontal este monitorizat atent pentru a decela eventuale modificari. Din cand in cand se intervine cu proceduri parodontale de interceptare pentru a trata zonele sau pungile care dau semne de activitate patologica. In acest mod se poate preveni continuarea pierderii osului.

Credem cu tarie ca medicina dentara preventiva este cea mai buna medicina dentara.

 

CHIRURGIE ENDODONTICA - INDICATII POST-OPERATORII

á

á

  1. Aplicati comprese reci (gheata) pe fata in zona operatiei 15 minute, cu pauza 15 minute dupa fiecare aplicare, timp de 4-6 ore. Nu continuati dupa 36 de ore. Nu este nefiresc sa apara umflatura post-operatorie. Umflatura (edemul) post-operatorie este o consecinta normala dupa operatie. Trebuie sa va asteptati la umflatura. Daca apare va atinge un maxim in 48-72 de ore, apoi va incepe sa scada.

  2. Luati antibioticele prescrise asa cum v-au fost recomandate, pana la final. Luati antialgicele recomandate dar numai pe perioada prezentei disconfortului. Cel mai bine este sa incepeti medicatia impotriva durerii INAINTE de disparitia anesteziei. Pentru disconfort usor sau durere moderata trebuie sa luati 1-2 tablete de Ibuprofen (Nurofen, Rupan, Advil, Motrin) la fiecare 3-4 ore. Nu depasiti 2400 mg in 24 de ore. In plus, puteti folosi un agent analgezic si antipiretic foarte eficient, Acetaminofen (Tylenol Extra Strength, Paracetamol), 1-2 tablete la fiecare 6 ore. Medicamentele pot crea disconfort stomacal. Administrarea lor impreuna cu mancare va reduce acest efect advers.

  3. Nu va clatiti gura energic, cu apa in primele 18-24 de ore. Incepeti clatirea prescrisa (apa de gura speciala -gluconat de clorhexidina 0,12% - sau apa sarata calda) dupa primele 24 de ore si clatiti usor dupa mese si intre mese de 6-8 ori pe zi cel putin o saptamana.

  4. Consumati fluide cat mai curand posibil. Se recomanda sa beti 6-8 pahare cu apa dupa operatie pana seara, la culcare. Evitati sa folositi un pai, deoarece aspiratia poate slabi cheagul de sange si determina sangerare.

  5. In primele 24 de ore mancati alimente moi, racoroase, care pot fi usor mestecate sau inghitite. Evitati sa mancati sau sa beti lichide sau alimente fierbinti (cafea, supa, ceai). Evitati alimente tari, condimentate, acide sau greu mestecabile cateva zile. Mentineti o dieta echilibrata.

  6. Nu va ridicati buza sau trageti de obraz pentru a privi locul operatiei. Ati putea rupe suturile.

  7. O usoara sangerare sau saliva roz este normala dupa operatie. Daca sunteti ingrijorat(a), aplicati un pliculet umed de ceai ferm in zona operatiei timp de 30 de minute, sau mai mult daca este necesar. Daca sangerarea continua, va rugam contactati clinica.

  8. Evitati perierea si folosirea atei dentare in primele 6 zile in zona operatiei. Dupa 6 zile periati si curatati cu ata foarte delicat. Incepeti sa periati zonele NECHIRURGICALE in ziua urmatoare operatiei. O buna igiena orala este esentiala unei vindecari rapide.

  9. Nu fumati, nu scuipati, nu suflati nasul, nu consumati bauturi alcoolice in primele 24 de ore. Aceste actiuni pot intarzia vindecarea, creste disconfortul, determina sangerare si cauza complicatii.

  10. Odihniti-va linistit(a) cu capul ridicat, dupa operatie, pana seara, la culcare. Nu faceti efort fizic. Intotdeauna ridicati-va incet dintr-o pozitie de odihna pentru a preveni ameteala. Pentru a incuraja o vindecare rapida, va rugam ODIHNITI-VA!


Va rugam sunati la clinica daca aveti intrebari sau ingrijorari.

Romanian Afrikaans Albanian Arabic Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Portuguese Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian

Foto